Productomschrijving

Aan de basis van het productieproces ligt tarwe. De tarwe worden gereinigd voordat ze in de maalderij terechtkomen. De zemelen wordt van de tarwe gescheiden. Aansluitend worden de eiwitten gescheien van het zetmeel en gedroogd. Deze eiwitten worden verpakt als ingrediënten met hoge voedingswaarde voor de humane consumptie. Enzymen zetten de zetmeelfractie om in glucose en fijnere suikers. Het versuikerde substraat begint dan te fermenteren, waarbij de fermenteerbare suikers door gisten worden omgezet in alcohol. De alcoholoplossing wordt gedestilleerd en wordt opgeslagen in afwachting van de levering aan klanten. Het eiwitrijke coproduct, het zogenaamde tarwegistconcentraat Protiwanze, wordt vermarkt als voedingsmiddel voor de varkens- en rundveehouderij in de Benelux en Duitsland.

Algemene eigenschappen

Protiwanze is een zeer smakelijke, eiwitrijke aanvulling in het rundveerantsoen. Het bevat zowel pens eiwit als bestendig eiwit. De hoogproductieve melkkoe is veelal niet in staat om voldoende darm verteerbare aminzouren om te zetten in melkeiwit. Oorzaak hiervoor is het tekort aan energie, waardoor aminozuren afgebrokn worden voor de energievoorziening. Rantsoenen met Protiwanze, die gericht is op de verbetering van de melkeiwitproductie, dienen gericht te zijn op een goede en ruime energievoorziening van de melkkoe. Aanvulling van eiwittekorten in energierijke rantsoenen vinden doogaans plaats met behulp van aangekocht eiwitrijk krachtvoer, raap of soja. Protiwanze heeft een gunstige prijsstelling ten opzichte van deze droge grondstoffen en wordt dan ook ervaren als een kostprijs verlagend alternatief voor deze producten. In het najaar, wanneer graskuilen wat minder smakelijk worden en de voedingswaarde lager is, kan Protiwanze een welkome aanvulling zijn.

Opslag & houdbaarheid

Protiwanze dient te worden opgeslagen in een zuurbestendige silo of (gecoate betonnen) bunker. Het product zakt niet uit, desondanks wordt geadviseerd het product te roeren of rond te pompen, bij voorkeur voor aanvang van indosseren. Het met regelmaat reinigen van opslagen, voermengwagen en dergelijke is essentieel voor het hygiënisch verstrekken van veevooer aan rundvee. Protiwanze wordt afgeleverd met een pH van ca 4.0 zodat het product tot 3 maanden houdbaar is.

Samengevat

  • Etikettering: aanvullend diervoer, tgc en bietensap
  • Productievorm: vloeibaar
  • pH: ca 4.0
  • Houdbaarheid: 3 maanden
  • Opslag: in zuurbestendige silo of bunker

Productspecificatie

Sectorenvarkens, herkauwers
Verschijningsvormvloeibaar, nippelwaardig
Nutritionele toepassingeiwitrijk
Droge stof (%)26,3
Ruw eiwit294
Ruw vet59
Ruwe celstof35
Ruw as/td>49
Zetmeel35
Suikers92
Melkzuur57
Calcium1,8
Fosfor7,1
Natrium1,5
Kalium15,7
Zwavel3,3
Chloor5
Glycerine158
Verteerbaar fosfor6
Dv Lysine9,6
Dv Methionine3,6
Dv Cysteïne3,6
Dv Threonine6,8
Dv Tryptofaan2,3
Dv Valine10,3
Dv Arginine12,6
Ew1,29
Ew Lacto1,32
Ew Dracht1,31
NSP257

*Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden