Productomschrijving

Aardappelstoomschillen komen vrij bij het wassen en met stoom behandelen van aardappelen. Door het stomen komt de schil los op de aardappel te liggen. Bij het schillen wordt de schil en de laag net onder de schil verwijderd. Het zetmeel in het product is ontsloten door het stomen. Bij gebruik in varkensvoeding worden de aardappelstoomschillen gemalen en eventueel met enzymen behandeld.

Algemene eigenschappen

Aardappelstoomschillen leveren energie op pensniveau. Hiermee is de energievoorziening op pens- en darmniveau goed en wordt de vorming van microbieel eiwit gestimuleerd. Het bevordert de vorming van propionzuur waardoor het melkeiwitgehalte en de melkgift wordt bevorderd. Aardappelstoomschillen passen dan ook uitstekend in rundveerantsoenen die pensenergie nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn rantsoenen waar voldoende eiwit aanwezig is, zoals rantsoenen met ee nhoog aandeel weide gras, graskuil of bierborstel. Het eiwit wordt dan beter benut door de extra energie in de aardappelstoomschillen. In het najaar, als het gras wat minder smakelijk wordt en de voedingswaarde lager is, kunnen vochtrijke bijproducten zorgen voor een welkome aanvulling op de pensenergie. Vochtrijke voeders als aardappelbijproducten bevatten weinig stikstof en verbeteren de stikstofefficiëntie van het rantsoen. De hoeveelheid onbestendig eiwit in het rantsoen daalt, waardoor verliezen binnen de perken blijven.

Opslag & houdbaarheid

Aardappelstoomschillen ondergaan een natuurlijke fermentatie waardoor de pH daalt. De hierbij gevormde organische zuren zijn positief voor de stabiliteit van het opgeslagen product waardoor het minimaal 12 maanden houdbaar is. Het product dient opgeslagen te worden in een vloeistofdichte, zuurbestendige ruimte, zoals een opslagsilo of een (gecoate) betonnen opslagbunker. Een roerwerk is niet nodig. Het met regelmaat reinigen van opslagen, voermengwagen en dergelijke is essentieel voor het hygiënisch verstrekken van bijproducten aan rundvee.

De wijze van inkuilen en afdekken van de maïs- en/of graskuilen is van grote invloed op de kwaliteit en het behoud van de voedingswaarde. Om de voederwaarde van de maïskuil te behouden en zelfs te verhogen wordt de kuil afgedekt met een vloeibaar aardappelproduct. Ditzelfde geldt voor het afdekken van de graskuilen.

Voeradvies

Melkvee

Jongvee 4kg

Droogstaand 6kg

Laag productief 8kg

Hoog productief 15kg

Rosékalveren

14wk 1kg

18wk 2kg

24wk 3kg

30wk 4kg

36wk 5kg

Samengevat

  • Etikettering: voedermiddel, aardappelstoomschillen
  • Productievorm: vloeibaar
  • pH: 3,5-4
  • Houdbaarheid: 6 maanden
  • Opslag: in zuurbestendige silo of als afdekproduct

Productspecificatie

Droge stof115 g
Ruw eiwit136 g
Ruw vet13 g
Ruwe celstof63 g
Ruw as69 g
Zetmeel (tot)445 g
Bestendig zetmeel39 g
Suiker25 g
Melkzuur98 g
Calcium (Ca)1,7 g
Forfor (P)2,7 g
Magnesium (Mg)1,3 g
Natrium (Na)2,1 g
Kalium (K)28,4 g
Chloride (Ci)5,9 g
Dv Methionine H2,7 g
Dv Lysine H8,6 g
VEM1098
VEVI1204
DVE 2007118 g
OEB 2007-53
OEB2 2007-52 g
FOSp796 g
FOSp2/FOSp0,73 g
Structuurwaarde0,5

*Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden