Productomschrijving

De aardappel is de basis voor een groot aantal producten voor de humane voeding. Hierbij wordt ook een groot aantal producten geproduceerd die beschikbaar komen als diervoeders, aardappelpersvezel is hier een voorbeeld van. Aardappelzetmeel wordt gewonnen uit zetmeelaardappelen. Deze aardappelen worden in de fabriek, nadat ze zijn gewassen, vermalen tot een aardappelbrij. De aardappelbrij wordt gescheiden in drie stromen; aardappelzetmeel, aardappelvruchtwater en aardappelvezel. De aardappelvezels bestaan uit fijngemalen schil, celwanden en overige zetmeeldelen.

Algemene eigenschappen

Aardappelpersvezels zijn goed verteerbaar en bevatten veel energie. De aardappelpersvezels worden geleidelijk gefermenteerd in de pens waardoor verzuring wordt voorkomen. Aardappelpersvezels kunnen daarom probleemloos in grote hoeveelheden gevoerd worden. Het bestendige zetmeel voorkomt dat in de darm aminozuren als energiebron worden gebruikt. Deze aminozuren komen dan, tezamen met het extra gevormde microbieel eiwit in de pens, beschikbaar voor melkeiwitvorming.

Opslag & houdbaarheid

Voor een optimalae bewaring van de verse aardappelpersvezels verdient inkuilen de voorkeur, vooral als de aardappelpersvezels langere tijd moeten worden opgeslagen of bij een te hoge buitentemperatuur. De toplaag van de kuil dient vlak te worden gemaakt en luchtdicht te worden afgedekt. Dit kan met plastic en wat verzwaring om de kuil te belasten. De houdbaarheid van het product is enkele maanden, onder de voorwaarde, dat het goed, hygiënisch en luchtdicht ingekuild is. Aardappelpersvezels conserveren de melkzuurvorming, die voor een natuurlijke daling van de pH zorgt. Er hoeven geen speciale voorzieningen te worden getroffen als de vezels op korte termijn worden opgevoerd. Het met regelmaat reinigen van sleufsilo's, voermengwagen en dergelijke is essentieel voor het hygiënisch verstrekken van voer aan rundvee en om bederf van hoofwaardige producten te voorkomen.

Samengevat

  • Etikettering: Voedermiddel, aardappelpersvezel
  • Productvorm: Steekvast
  • pH:
  • Houdbaarheid: 6-12 maanden,mits goed ingekuild
  • Opslag: sluifsilo, kuilplaat

Productspecificatie

Droge stof165
FOSp679
DVE91
Methionine0,9
OEB-75
DVE93
Ruw eiwit73
Bestendig zetmeel101
Melkzuur36
Ruw vet0
VEM1052
VEVI1137
Calcium1,4
Chloride1,5
Fosfor0,9
Kalium18
Magnesium0,7
Natrium0,5
Ruwe celstof215
Structuurwaarde0,8

*Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden